WRC 2017 – runda ett och två

Årets upplaga av World Rally Championship är i full gång och det finns mycket att se fram emot. Hittills har bara 2 av de 13 tävlingarna körts men att titta på resultaten är ju alltid intressant.

Den 19:e januari drog den första tävlingen igång och det började som vanligt i Monte-Carlo. Denna rutt var väldigt annorlunda dett år då man förändrade upp emot 85 % av rutten som användes 2016. Denna gång använde man den välkända bergsvägen Col de Turini som en del av Power Stage. Fransmannen Sébastien Ogier började starkt och vann denna tävling, Jari-Matti Latvala från Finland kom på andraplats och Ott Tänak fårn Estland tog tredjeplatsen.

Den 9:e februari var det dags att tävla här i Sverige och även denna rutt såg några förändringar. Detta var för att sänka betoningen på de specialsträckor som annars dragit ut på tiden tidigare år. Detta introducerade även några mer konkurrenskraftiga sträckor som tog sig över den norska gränsen till Hedmark fylke. Men nu började vi skaka om något i serien då faktiskt Jari-Matti Latvala tog förstaplatsen, Ott Tänak tog den andra och Sébastien Ogier kom först in på tredje plats. Detta och de poäng som tjänades ihop på Power Stages betyder att Jari-Matti Latvala faktiskt tog ledningen. Om man nu vill satsa en slant på att han kommer att fortsätta vinna är så klart upp till var och en, men det är som sagt en hel del kvar på säsongen.

Nästa tävling kommer att ta plats i Mexiko och så länge det inte blir några avbrott, som faktisk hände i både Monte-Carlo på grund av en olycka och i Sverige då hastigheterna ansågs vara för höga, kan detta bli en av de längsta rutterna på hela året med planerade med strax över 370 km. Denna tävling tar plats mellan den 10:e och 12:e mars.