Toppskiktet utav Formel 1

Världens mest prestigefyllda motorsport, Formel 1, står av naturliga skäl alltid i strålkastarljuset och tillsammans med sporten i sig, hittar vi de stall som under den senaste tiden lyckats allra bäst, alternativt de som gjort ett stort uppsving under en säsong sett till förutsättningarna. Årets säsong blir den 66:e i ordningen och i skrivande stund har endast en tävling gått av stapeln, Rolex Australian Grand Prix.

F1

Vinnare av årets första tävling kom inte helt överraskande att bli förra säsongens starkast lysande stjärna Lewis Hamilton, körandes under Mercedes flagg. Ovanpå denna bedrift körde dessutom stallkamraten Nico Rosberg in på inte mindre än en 2:a plats, vilket inte heller är överraskande sett till 2014 års resultat!

Säsong kunde med andra ord inte starta bättre för förra årets vinnarstall som redan kopplar ett visst grepp om toppen, även om det såklart är alltför tidigt att dra några större slutsatser. Vi kan dock bara anta att de är nöjda över denna förträffliga öppning och de som är insatta i sporten förstår vikten av en så pass förlösande inledning och vilken positiv betydelse detta kan ha för de kommande tävlingarna.

2014

Förutom Mercedes toppdominans under 2014, hittar vi stall som Red Bull Racing, Willams, Ferrari, McLaren och lite överraskande lyckades Force India pressa in båda sina förare i topp 10.

Sett till 2014 kan vi återigen konstatera att Ferraris forna glansdagar tyckas vara långt borta, men övertagandet utav Red Bull Racings förare Sebastian Vettel gav stallet en välbehövlig 3:e plats i inledningen, vilket säkerligen får anses som en positiv placering även om man kom i mål hela 34 och en halv sekund efter vinnaren.

Nytt blod

Det är alltid roligt att se relativt nya aktörer inom sporten och helst när det går bra för dessa som var fallet för Red Bull Racing under 2014, med en 3:e plats i totalen för deras förare Daniel Ricciardo från Australien och tätt bakom på en 5:e plats lyckades även stallet placera sin tyska förare Sebastian Vettel, som numera alltså har bytt arbetsgivare och återfinns hos Ferrari.

För Team Virgin Racing-stallet, som är sponsras av FullTilt Poker, och som efter några vänder bytte namn till Marussia F1 Team, gick den gångna säsongen dock långt ifrån lika bra. Deras främsta placering blev endast en 17:e plats för deras franska förare Jules Bianchi och troligtvis bäddade detta för att de numera tråkigt nog valt att kliva av Formel 1 cirkusen och kort därefter gått i graven.

2015

Det är egentligen ingen hemlighet om vilka stall som förespås lägga sig i toppen av årets tabell. Även om det alltid kan dyka upp en eller två uppstickare, helst inledningsvis, brukar förändringarnas vindar blåsa relativt lugnt inom F1 sporten och sett till helheten av en säsong brukar inledande abnormaliteter ofta plana ut.

Vi gör därför bedömningen att vi även detta år kommer få uppleva de 5 stallen Mercedes, Red Bull Racing, Williams, Ferrari och McLaren i den absoluta toppen, även om placeringarna inbördes dessa med högsta sannolikhet på något sätt kommer att variera.

Förväntningar

Även om vi redan nu har gjort bedömningen om vilka stall som kommer att tampas i toppstriden, ser vi förväntansfullt fram emot resten av säsongen. F1 cirkusen tar varje år ett steg närmare perfektion och årets upplaga kan mycket väl komma att bjuda på det bästa hittills när det kommer till högintensiv racing av absoluta toppklass.

Spännande blir också att se om någon lyckas putta ner Lewis Hamilton från tronen och ta över stafettpinnen som Formel 1′s verkliga guldgosse. Hur det än blir, finns det i nuläget inget som tyder på detta, med den dominerande körning som vi alla fick ta del av under årets första tävling.