En av Sveriges populäraste motorsporter – speedway

Speedway är en av våra populäraste motorsporter i Sverige. Sverige har dessutom rönt stora framgångar internationellt genom åren. En av världens bästa förare genom tiderna, svensken Tony Rickardsson, har exempelvis kunnat titulera sig världsmästare hela sex gånger. Ove Fundin är en annan svensk som skördat stora framgångar internationellt. Fundin var en stor speedwayförare på 50- och 60-talet och innehar fem världsmästartitlar.

Inom speedway tävlas det med specialbyggda motorcyklar, dessa körs på en rundbana som vanligtvis består av grus med inslag av lera. Banorna är mellan 300 och 400 meter långa. Oftast startar fyra förare samtidigt, det finns dock tävlingar där upp till sex personer kan stå på ett startfält på en och samma gång. Det finns både individuella tävlingar samt lagtävlingar.

Speedway är en tuff sport med hårda tag i. Under loppen är det mycket vanligt att närkontakt förekommer. Under ett lopp kan föraren tilldelas en varning för vårdslös körning. Två varningar i en och samma match betyder att föraren är avstängd i nästa match. Fyra varningar under en säsong gör att föraren stängs av resterande del av säsongen.

I Sverige finns det runt 500 speedwayklubbar. Vanligtvis huserar dessa på mindre orter, exempelvis Målilla, Västervik och Motala.