För dig som kör Volvo

Sveriges stolthet varumärket Volvo har Assar Gabrielsson och Gustaf Larson att tacka för mycket. Det var tack vare dessa två herrar som det första exemplaret av Volvo rullade ut från fabriken i Göteborg år 1927.Resten är som det heter historia.

Säkerheten blev kännetecknet

Volvo kom med åren att utvecklas till landet Sveriges starkaste och mest kända varumärke. Den avgörande starten på den resan var när Volvo som första bilmärke i världen lanserade trepunktsbältet som standard i alla bilar.

Försäljningen av Volvo hade då redan startat, men i och med lanseringen av det nya och unika säkerhetsbältet startade den framgångsrika resan på den amerikanska kontinenten.

1974 blev USA den svenska biltillverkarens största marknad och två år senare köpte den amerikanska regeringen in 24 Volvobilar av modellen 240 för att utföra krocktester.

Resultaten blev oslagbara och Volvo blev officiellt den säkerhetsstandard som alla nya bilar skulle följa.På det sättet blev Volvo synonymt med säkerhet runt om i världen.

Fortsatt ledande

I princip alla biltillverkare har följt i Volvos fots – förlåt – bilspår och fokuserat på säkerheten.

Men ”Jag rullar” (vilket Volvo betyder på latin) har fortsatt att vara ledande i säkerhetstänket på bilmarknaden. Utvecklingen av bältessträckare, krockkuddar, deformationszoner och backkameror har bidragit till den positionen. För att läsa mer om Sveriges stolthet kolla här.