Träna för att klara av rally

Att köra rally kräver att kroppen är i mycket god form för att föraren ska klara av att genomföra en etapp samt även för att kunna återhämta sig inför den nästa. Här kommer du få en liten genomgång av vad förarens kropp behöver samt förslag på träning och annat.

Kondition

Att ha en bra kondition är det viktigaste i de flesta sporter. Det beror på att det är hjärtat och lungorna som avgör hur länge du orkar röra på dig. I rally kan hjärtfrekvensen ligga på mellan 85-100 procent av sin maximala kapacitet. Det beror på det stora adrenalinpåslag som sker på grund av höga hastigheter och växlande terräng. Därför är det viktigt att hålla konditionen på en riktigt hög nivå genom exempelvis löpning.

Styrka

Det är alltid bra med allsidig träning, men den som kör rally bör lägga extra stor vikt på att stärka bålens muskulatur. Den kan sägas binda ihop under- och överkroppen och är betydelsefull för att du ska slippa ryggvärk. Bålen benämns numera oftare med det engelska namnet core, alltså kärna. För att kunna stärka bålens muskler kan det vara skönt med en mjuk matta att göra övningar som plankan, situps och övningar specifikt för korsryggen på.

Snabbhet och smidighet

Snabbheten är oftast genetisk, men går till viss del att träna upp. Den är också beroende av att kroppen är vältränad. Smidighet tar längre tid än styrka att träna upp och går att göra med ren smidighetsträning, men stretching är ett bra alternativ som också är effektivt för att undvika skador och minska muskelvärk.

Skaffa utrustning för träningen

Även om det går bra att besöka en vanlig sportbutik finns det fördelar med att göra sina inköp online. För det första är det smidigare att kunna sitta vid datorn och kolla in utbudet samt få det du beställer levererat. Det brukar även bli billigare att köpa det du behöver från en sportbutik på nätet. Det finns många att välja bland, vi rekommenderar Länna Sport.